Back
piekeren-mindset

Niet meer piekeren: handige tips voor snel resultaat

Niet meer piekeren: handige tips voor snel resultaat

piekeren-mindset

Wat kan je doen aan teveel piekeren en hoe wordt je rustiger in je hoofd? Want piekeren is niets anders dan negatief denken en onrust. Worstel je regelmatig met lastige, pijnlijke gedachten en gevoelens? Probeer je met al je kracht om ze kwijt te raken of te vermijden? Zo ja, dan ben je zeker niet de enige!

Zo maak je je vaak onnodig zorgen en dat leidt ertoe dat je niet met oplossingen bezig bent, maar alleen maar met het probleem. Je maakt het groter en groter en op een gegeven moment krijg je je mind niet meer van het probleem af. Je weet alleen nog maar waar je vanaf wilt (het probleem) maar niet meer wat een oplossing zou kunnen zijn.

Hoe werkt dat in onze mind: de piekerschakelaar

Wanneer een moeilijk gevoel verschijnt (bijvoorbeeld je bent bang dat er iets gebeurt), gaat er een “piekerschakelaar” in onze mind AAN gaat en probeer je met denken die angst weg te duwen. Als dat niet meteen lukt ontwikkel je ook emoties over de angst. Je wordt boos, verdrietig, voelt je schuldig of schaamt je. En ook daar begin je vaak mee te tobben en vechten, met als gevolg dat de cyclus doorgaat en de schakelaar AAN blijft.

Wanneer de schakelaar AAN blijft, grijpen mensen vaak naar alcohol en drugs, winkelen of videogames. Dat verzacht vaak het gevoel. Maar dat is natuurlijk geen oplossing!

Kijk eens naar dit grappige filmpje over de “piekerschakelaar”. Je kan voor ondertiteling kiezen.

Tijd voor het aanpakken van je mindset om het piekeren te stoppen

Tip 1: Doe een stapje terug

Begin met een stapje terug. Bekijk het eens van een afstandje. Want je bent helemaal overmand door het nare gevoel dat je hebt van het piekeren. Je mind is helemaal bezet met het negatieve denken en dan helpt het om even toeschouwer te zijn van je probleem. Bekijk het eens van een afstandje.

Je kan bijvoorbeeld even een stukje gaan wandelen of afleiding zoeken door een goed boek te lezen. Dat leidt je op een positieve manier af en zorgt ervoor dat je wellicht een oplossing ziet.

Tip 2: Overdrijf het piekeren eens of maak het belachelijk

Als je nu eens naar jezelf zou kijken als je zit te piekeren dan kom je tot de conclusie dat je wel heel erg aan het overdrijven bent. En dan vraag ik je om er nog eens een schepje bovenop te doen. Dus als jij helemaal in zak en as zit omdat je piekert, probeer dat dan eens te benoemen: “Ooo het is verschrikkelijk met me, hier kom ik nooit meer uit.”

Wat je ook kan doen is je pieker-gerdachten opnemen en versneld afspelen. Bijvoorbeeld met een Donald Duck stemmetje! Natuurlijk besef je dan heel snel dat je je wel een beetje aanstelt. En dat ontnuchtert en zorgt ervoor dat je ook weer anders kan kijken tegen het probleem.

Tip 3: Vergeet het woordje ‘niet’

Jouw mind kan geen beeld maken van het woordje ‘niet’. Als ik tegen je zeg dat je niet moet denken aan een Tompouce, dan kan je nog zo erg aan de lijn zijn, maar je denkt onmiddellijk wél aan die lekkernij. Sterker nog: je krijgt er al zin in!!

Dus door telkens tegen jezelf te zeggen: “Ik wil niet dat gebeurt waar ik bang voor ben” bevestig je het eigenlijk wél telkens en wordt het krachtiger in je mindset. Maak er dus een gewoonte van om vooral te benomen wat je wel wilt en niet wat je niet meer wilt.

Tip 4: Onderzoek je piekergedachten

Natuurlijk weet je later vaak heel goed dat je negatieve gedachten te ver gingen. Dus probeer zo snel mogelijk te onderkennen dat je piekert en vraag je dan af:

  • Wat zorgt ervoor dat ik zo denk?
  • Klopt eigenlijk wel wat ik denk, weet ik dat zeker?
  • Wat zou …. in dit soort gevallen doen? (neem iemand in gedachten die hier niet mee zit)

Handig: ken je mijn Mindset Training al?

Wil je de tips in deze blog snel leren toepassen op jezelf om je Mindset enorm te verbeteren? Dan is de Positieve Mindset Revolutie echt wat voor jou.

Tip 5: Pak je problemen aan

Datgene waar je bang voor bent, daar zit ook de oplossing. Ja, je bent bang. En daartegen strijden lost niks op. We gaan vaak piekeren zodat we dat nare gevoel niet hoeven te voelen. Maar dat leidt alleen maar tot meer gepieker en negatieve gevoelen. Dus wat ik je vraag is: ga het wel voelen EN werk aan een oplossing.

Ben je bang om iemand te ontmoeten? Bedenk wat je kan doen om dat (tijdelijk) te vermijden. En als je deze persoon toch ontmoet, bedenk dan wat je kan zeggen of doen. Kan je misschien leren om anders tegen een probleem aan te kijken?

Tip 6: Vul je mindset met positiviteit

Nog voordat je piekeren begint is je mindset al gevuld met gedachten, overtuigingen, reactieprogramma’s over het leven, over jezelf, over anderen, de wereld. Dat is de reden waarom je reageert zoals je reageert en gaat denken zoals je doet. Dat is helemaal niet erg, dat heeft iedereen.

Alleen is het net als met het zaaien van zaadjes om een goede oogst te verkrijgen. Wát je zaait zul je ook oogsten. Dus als het slechte zaadjes zijn, of als je de verkeerde zaadjes plant in je mind, dan is het niet zo gek, als je mindset uiteindelijk niet zo positief is.

Begin dus vanaf nu met het vullen van je mind met constructieve gedachten en overtuigingen. Dat zorgt zeker voor minder piekeren in de toekomst.

Fred Steetsel
Positieve Mindset Trainer/coach

Beste lezer, lees en leer alles over een positieve mindset. Blader door de site en laat je inspireren!